Likovno stvaralaštvo

Likovni konkurs se raspisuje najmanje dva meseca pre održavanja festivala. Konkurs se objavljuje u Prosvetnom pregledu i na sajtovima namenjenim prosvetnim radnicima.
Školsko takmičenje: Škole koje žele da učestvuju na konkursu imaju dužnost da formiraju komisiju na nivou škole za izbor tri najbolja likovna rada u kategoriji mlađeg školskog uzrasta i isto toliko u kategoriji starijeg školskog uzrasta. Škola je dužna da u predviđenom roku u zapečaćenoj koverti pošalje radove koji će tu školu predstavljati na predzavršnom izboru najboljih likovnih radova.

Regionalno takmičenje:

Odmah po završetku konkursa, autor imenuje komisiju za uži izbor, koju čine likovni stručnjaci (profesori likovne kulture). Komisija u saradnji sa autorom smotre i organizatorom određuje broj radova na regionalnom nivou koji ulaze u uži izbor. Učenici i škole čiji su radovi ušli u uži izbor pozivaju se da prisustvuju manifestaciji na kojo će biti proglašeni pobednici likovnog konkursa.

Republičko takmičenje:

Republička komisija za izbor najboljeg likovnog rada ima 5 članova (gost nastavnik likovne kulture iz Srbije, gost nastavnik iz regiona, predstavnici organizatora, slikar/ikonopisac). Članove po pozivu Rešenjem imenuje autor smotre dečjeg stvaralaštva. Članovi međusobno biraju predsednika Komisije koji vodi i potpisuje Zapisnik. Izložba svih likovnih radova koji su odabrani u uži izbor je javna. Postavlja se u holu škole domaćina. Članovi Komisije prave svoj uži izbor, donose po tri odabrana rada sa izložbe i počinje zajednički rad Komisije na izboru najbolji likovni rad. Sačinjava se zapisnik.

Međunarodno takmičenje: 

Međunarodna komisija za izbor najboljeg likovnog rada ima 3 člana (1 gost-predstavnik gostujućih država, 1 predstavnik organizatora, 1 predstavnik Srbije). Članove po pozivu Rešenjem imenuje autor smotre dečjeg stvaralaštva. Članovi međusobno biraju predsednika Komisije koji vodi i potpisuje Zapisnik. Članovi Komisije prave svoj uži izbor, biraju po 1 najbolji rad iz svake države  koja ima predstavnike na konkursu i počinje zajednički rad Komisije na izboru najbolji likovni rad. Sačinjava se zapisnik.

Kriterijumi za izbor najboljeg likovnog rada:
Biraju se 3 najuspešnija rada u mlađem školskom uzrastu (1-3. mesto), tri najbolja rada u starijem školskom uzrastu (1-3. mesto) i 1 najbolji rad na međunarodnom nivou.
Vrednuje se kreativnost i originalnost.
Rad treba da šalje poruku, ima priču.
Uvažavaju se uloženi trud i vreme.
Izbor se potvrđuje većinom glasova članova Komisije.

Постави коментар