Свет је препознао квалитет српског учитеља!

25348396_1553614518086130_1096954806260940397_nКада сам обавештена да је моја каријерна прича толико инспиративна да су судије највеће наставничке награде на свету, која је у рангу НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ, одлучиле да ме прогласе за једног од 50 најбољих наставника света, написала сам у статусу на друштвеним мрежама да УСПЕХ НЕ ПАДА СА НЕБА И ДА СЕ ЗА ЊЕГА СВАКО ОД НАС MOРА БОРИТИ СВОЈИМ РАДОМ! И у тој реченици јесте изречена и суштина, јер је иза мене су и неки тешки периоди, у којем сам чак на трен, морам признати, имала утисак да губим тло под ногама. Е, баш тада је био одлучујући тренутак за додавање гаса и тренутак за још озбиљнији и већи рад на себи и апсолутну посвећеност мојим ђацима. Поносна сам што сам имала снаге да све те препреке на које сам наилазила у својој каријери, а било их је пуно, претворим у прилике и да их на крају крунишем овим успехом..

И баш, као што почиње моја прва реченица у кратком филму као саставном делу алликације за ову награду, ја ћу и овде опет поновити да све можемо да изгубимо у једном тренутку, осим знања и образовања. Зато би моја порука била свим наставницима света да верују у себе, да не посустану у кризним ситуацијама и да сваку препреку, која им се испречи на путу, било да се ради о ратним дешавањима, губитку посла или неправди било које врсте, својим радом и вером претворе у прилику за успех.

А успеси, успеси пријају и зато тежите да постигнете онај успех који ће вас лично учинити задовољним, без обзира на величину то успеха. Некоме је то у одређеном моменту:

  • проглашење његовог одељења за најуспешније одељење у школи, као што је било мени на почетку каријере далеке 1990.године.
  • или прво место на републичком такмичењу ученика које је мени било велики ветар у леђа 1989.године..
  • или текст у штампи, као што сам ја доживела тесктове о фестивалу Креативна чаролија претходних 13 година;
  • или можда акредитација програма стучног усавршавања, сећам се још увек тог априла 2007.
  • или одобрен први пројекат, у мом случају је то био пројекат Чаробно село из 2011.
  • Наравно, они ретки су осетили и чари успеха добитка највећих националних признања, попут Светосавске награде и Најбољих едукатора Србије..

Набрајањем свих ових врста наставничких успеха, желим да поручим да све велике успехе мора да прати серија мањих успеха, дуг низ година апсолутне посвећеноси позиву, много рада и одрицања и да треба имати стрпљења за чекање својих пет минута славе. Сигурна сам да има још много посвећених наставника и да апсолутно заслужују ову награду, али је потребно да своје успехе учине видљивим стручној јавности и да са својим идејама искораче из учионичког окружења.

Свима онима који се истински радују овим мојим минутима славе и који су у њу уткани на различите начине, неко више, неко мање, јер ниједан човек не постиже успех сам, па ни ја, желим да им се захвалим и да потврдим да сам уз њих, као што су они свих ових година били уз мене.

И зато ова награда представља признање како мојој породици, тако и свим мојим блиским пријатељима, мојим драгим колегама, сјајним сарадницима, свим мојим ученицима и њиховим родитељима, али и свима онима који су изван наше струке, али са задовољством прате и подржавају мој рад.

 Хвала вам свима од срца!

 

Жељaна Радојичић Лукић, сеоска учитељица J

Advertisements

Posted on 14. децембра 2017., in Некатегоризовано. Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: